Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego - SMAK PĄCZKA 2020
Dziś podczas targów TOUR SALON poznaliśmy zwycięzców na najlepszy smak pączka powiatu poznańskiego.
Do udziału w konkursie uprawnione były cukiernie, piekarnie, restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, kola gospodyń wiejskich i inne zakłady gastronomiczne z terenu powiatu poznańskiego.
Pączki oceniało jury w składzie:
Paweł Mieszała – Mistrz cukiernik , gwiazda polskiego cukiernictwa z ponad 25-letnim doświadczeniem zawodowym, Mistrz Polski i świata w cukiernictwie, trzykrotny uczestnik najbardziej prestiżowego Pucharu Świata Cukierników w Lyonie; wykładowca, szkoleniowiec, mentor; właściciel cukierni „Pawlova” – PRZEWODNICZĄCY KAPITUŁY
Teresa Palacz – Kierownik Oddziału Terenowego Narodowego Instytutu Dziedzictwa w Poznaniu, expert w zakresie tradycji kulinarnych, smakosz.
Dawid Łagowski – szef kuchni w Pałacu Mierzęcin, laureat licznych nagród i wyróżnień kulinarnych, wykładowca i szkoleniowiec.
Witold Wróbel – animator imprez i konkursów kulinarnych, społecznik, członek Polskiej Akademii Smaku
Jakub Pindych – znawca produktów lokalnych, przedstawiciel Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej
Franek Sterczewski – społecznik, Poseł na Sejm RP, smakosz
Jan Babczyszyn – animator imprez i konkursów kulinarnych, Prezes Polskiej Akademii Smaku – KOORDYNATROR KONKURSU.
Wyniki konkursu zostały ogłoszone po godz. 16.00 na scenie targów TOUR SALON. Najlepszy smak pączka był trudny do wybrania dlatego jury nagrodziło równoważnie:
Wypiekarnię Mąki Pawlaczyk z Kórnika: pączek z powidłami i gorzką czekoladą
Cukiernię Krzyżan Justyna i Krzysztof Tylko z Lubonia: tradycyjny pączek maślany
Cukiernię Kawiarnia Rynek 10 z Pobiedzisk: pączek tradycyjny
Zespół Szkół im. Gen Chłapowskiego w Bolechowie – Technikum w Murowanej Goślinie: pączki tradycyjne.
W konkursie wyróżniono także:
Ciastkarnia LUNA ul. Galileusza w Poznaniu: pączek z bitą śmietaną
Cukiernia Bezowa ul. Za groblą w Poznaniu: pączek tradycyjny z powidłami śliwkowymi
Pączuś i Kawusia, Rynek Łazarski w Poznaniu: pączek z konfiturą z czarnej porzeczki z lukrem porzeczkowym oraz pączek z konfiturą ze śliwki z czekoladą i kruszonką piernikową.
Gratulujemy!