>> DZIĘKUJEMY I ZAPRASZAMY NA 35. EDYCJĘ TARGÓW TOUR SALON 4-6 PAŹDZIERNIKA 2024 <<  

Organizator:

Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego - SMAK PĄCZKA 2020

Podziel się

Dziś podczas targów TOUR SALON poznaliśmy zwycięzców na najlepszy smak pączka powiatu poznańskiego.

Do udziału w konkursie uprawnione były cukiernie, piekarnie, restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, kola gospodyń wiejskich i inne zakłady gastronomiczne z terenu powiatu poznańskiego.

Pączki oceniało jury w składzie:

Paweł Mieszała – Mistrz cukiernik , gwiazda polskiego cukiernictwa z ponad 25-letnim doświadczeniem zawodowym, Mistrz Polski i świata w cukiernictwie, trzykrotny uczestnik najbardziej prestiżowego Pucharu Świata Cukierników w Lyonie; wykładowca, szkoleniowiec, mentor; właściciel cukierni „Pawlova” – PRZEWODNICZĄCY KAPITUŁY

Teresa Palacz – Kierownik Oddziału Terenowego Narodowego Instytutu Dziedzictwa w Poznaniu, expert w zakresie tradycji kulinarnych, smakosz.

Dawid Łagowski – szef kuchni w Pałacu Mierzęcin, laureat licznych nagród i wyróżnień kulinarnych, wykładowca i szkoleniowiec.

Witold Wróbel – animator imprez i konkursów kulinarnych, społecznik, członek Polskiej Akademii Smaku

Jakub Pindych – znawca produktów lokalnych, przedstawiciel Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej

Franek Sterczewski – społecznik, Poseł na Sejm RP, smakosz

Jan Babczyszyn – animator imprez i konkursów kulinarnych, Prezes Polskiej Akademii Smaku – KOORDYNATROR KONKURSU.

Wyniki konkursu zostały ogłoszone po godz. 16.00 na scenie targów TOUR SALON. Najlepszy smak pączka był trudny do wybrania dlatego jury nagrodziło równoważnie:

Wypiekarnię Mąki Pawlaczyk z Kórnika: pączek z powidłami i gorzką czekoladą

Cukiernię Krzyżan Justyna i Krzysztof Tylko z Lubonia: tradycyjny pączek maślany

Cukiernię Kawiarnia Rynek 10 z Pobiedzisk: pączek tradycyjny

Zespół Szkół im. Gen Chłapowskiego w Bolechowie – Technikum w Murowanej Goślinie: pączki tradycyjne.

 

W konkursie wyróżniono także:

Ciastkarnia LUNA ul. Galileusza w Poznaniu: pączek z bitą śmietaną

Cukiernia Bezowa ul. Za groblą w Poznaniu: pączek tradycyjny z powidłami śliwkowymi

Pączuś i Kawusia, Rynek Łazarski w Poznaniu: pączek z konfiturą z czarnej porzeczki z lukrem porzeczkowym oraz pączek z konfiturą ze śliwki z czekoladą i kruszonką piernikową.

 

Gratulujemy!